Sukupuuttoon kuollut mammutti herätetään henkiin – 15 miljoonan dollarin rahoitus varmistui

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jurassic Park saattaa olla tulevaisuudessa miltei todellisuutta. Dinosaurusten sijaan tutkijoiden tavoitteena on tosin herättää sukupuutton kuollut mammutti henkiin geeniteknologian avulla. Harvardin yliopiston lääketieteellisen koulun tutkija George Churchin johtamat geneetikot ovat keränneet mammutin DNA:ta ikiroudassa säilyneestä eläimen ruhosta.

Tavoitteena ei ole varsinaisesti kloonata mammuttia, vaan luoda mammutin ja norsun hybridi joka ei ulkomuotonsa ansiosta eroaisi sukupuuttoon kuolleesta esi-isästään. Projekti on askelta lähempänä toteutumista tuoreen 15 miljoonan sijoituksen ansiosta. Churchin kanssa genetiikka-alaan erikoistuneen Colossal-yrityksen perustaneen teknologiayrittäjä Ben Lammin mukaan tavoitteena on saada ensimmäiset mammutinpoikaset syntymään seuraavien 4-6 vuoden sisällä.

Eläinten alkiot kehittyisivät joko keinotekoisessa kohdussa tai sijaisemon kantamana. Projektin tutkijoiden mukaan voisi turvata aasiannorsujen tulevaisuuden antamalla niille uusia edellytyksiä selviytymiseen ja jopa ehkäistä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Colossal-yhtiö uskoo, että tundralla elävät mammutit hidastaisivat jäätikön sulamista.

Mammuttimainen projekti on herättänyt CNN:n mukaan myös kritiikkiä. Tukholman yliopiston evoluutiogenetiikan professori Love Dalénin mukaan projektin lopputuloksena syntyvä eläin olisi todellisen mammutin sijaan vain karvianen norsu. Hän ei myöskään usko mammuttien sijoittamisen tundralle ehkäisevän ilmastonmuutoksen vaikutuksia.