Suomessa aiempaa enemmän ilveksiä – näillä alueilla kanta kasvanut eniten

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan ilveskanta on kasvanut neljä prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä 2.155–2.280 yli vuoden ikäistä ilvestä.

Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden tallentamiin havaintoihin pentueista sekä tutkimustietoon ilveksen biologiasta puolen vuoden seurantajaksolta. Kaikki ilveshavainnot pitivät sisällään yhteensä noin 3.600 ilvespentueiden näkö- ja jälkihavaintoa, mikä on noin 30 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikajaksona kaudella 2019–2020.

– Merkittäviä muutoksia ilvespentueiden määrissä on vain muutamilla Suomen riistakeskuksen alueista. Oulun poronhoitoalueen eteläpuolisella alueella ja Uudellamaalla kanta on kasvanut, Etelä-Savon alueella kanta on sen sijaan laskenut. Muualla maassa ilvesten määrä on pääosin edellisen vuoden tasolla, kertoo ohjelmajohtaja Katja Holmala Lukesta.