Leipäviikko parhaillaan käynnissä – teemana herkkuleipä

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomessa vietetään parhaillaan, 13. – 19. syyskuuta 2021, valtakunnallista leipäviikkoa. Tänä vuonna teemana on erityisesti herkkuleipä. Suomalaisten tulisi syödä kuituja noin 25-35 grammaa päivässä. Kuidut parantavat suoliston hyvinvointia, tasapainottavat mielialaa ja suojaa suolistosyövältä.

Lisäksi kauran ja ohran beetaglukaani alentaa kolesterolia. Kuidut tasaavat verensokeria, auttavat painonhallinnassa ja edistävät sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä. Leivistä lautaselleen kannattaa valita se, jossa on eniten kuituja. Tänään alkavalla leipäviikolla muistutetaan, että täysjyväleipä on paras kuidunlähde. Kuituja saa myös marjoista, kasviksista ja hedelmistä.

– 1-2 palaa runsaskuituista leipäpalaa sisältää kuitua saman verran kuin viisi porkkanaa tai viisi ruukkua lehtisalaattia, vertailee Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen.