Tiistaina vietettiin maailman atopiapäivää – ihottuman hoito vaatii lapsiperheissä pitkää pinnaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen krooninen ihosairaus, joka alkaa usein jo vauvana. Oireiden vaikeusaste voi vaihdella paljonkin iän mukana. Leikki-ikäisellä ja koululaisilla ihottuma-alueet paikantuvat tyypillisesti taipeisiin, joissa oireilu näkyy kutisevana, kuivana ja punoittavana ihottumana. Taipeiden lisäksi oireita saattaa esiintyä myös esimerkiksi raajojen ja kasvojen alueella.

– Atooppisen ihottuman hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, mikä tuo omat haasteensa lapsiperheiden arkeen. Ihon kunnossa pysyminen vaikuttaa myös perheen yöunien laatuun, mikä tekee ihonhoidosta entistä tärkeämpää, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Ihon rasvaamisesta kannattaa tehdä rutiini. Siitä voi muodostaa vanhemman ja lapsen yhteisen iltahetken laulaen tai satua kertoen ennen nukkumaanmenoa ja isoimmille lapsille voi askarella esimerkiksi palkintotaulukon tarroille. Jotta ihon hoito sujuisi mahdollisimman sujuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen koostumukseen. Hyvin levittyvä voide, joka ei aiheuta kirvelyä iholla, auttaa rasvaamisen sujumista. Ennen rasvaamista on hyvä käydä suihkussa ja levittää voide ihon ollessa vielä kostea.