Koronarajoitukset luvattiin poistaa rokotusten myötä – nyt suunnitelmat menivät uusiksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tapahtuma-ala on nielaissut tyhjää lukiessaan terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suunnitelmista luoda kokonaan uudenlainen tapahtumien järjestämistä rajoittava taulukko. Suomessa luvattiin, että rajoitukset poistuvat rokotekattavuuden myötä. Silti viranomaiset ovat luoneet uuden menetelmän arvioida tapahtumien vaarallisuutta.

Ilmeisesti kriteerinä eivät käy tilastot siitä, kuina moni virukseen sairastuneista on joutunut sairaalahoitoon, kuinka moni sairaalahoitoon joutuneista on rokotettuja tai kuinka moni on kokonaan parantunut ja saanut siten immuunisuojan virukselle. Huomion arvoista on myös se, että koronaviruksesta on selvinnyt hengissä noin 99,2 prosenttia sairastuneista. Suomen rokotekattavuus on tällä hetkellä 57 prosenttia, ja kattavuus on koronavirukseen useimmin kuolleilla riskiryhmillä huomattavasti korkeampi. Virukseen kuolleiden keski-ikä on 82 vuotta ja sairauskertomusten perusteella heistä 95 prosentilla on ollut yksi tai useampi pitkäaikaissairaus.

Sen sijaan tapahtumisen rajoittamisen kriteerinä käytetään tulevaisuudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimaa taulukkoa, jota käytetään tukena arvioitaessa eri tilaisuuksiin liittyvää tartuntariskiä ja leviämispotentiaalia. Tartuntariski ja leviämispotentiaali on jaettu kolmeen portaaseen. Taulukkoa sovelletaan aina tapauskohtaisesti ja paikallisella tasolla.

– Merkittävän riskin tilanteissa olosuhteet ovat erityisen otollisia koronavirustartunnoille. Merkittävän riskin tilanteille tunnusomaisia tekijöitä ovat esimerkiksi runsaat lähikontaktit, anniskelu sekä voimakas äänenkäyttö. Suurissa tapahtumissa jäljitettävyys on heikko, mikä lisää leviämispotentiaalia, THL kertoo.

Toisin sanoen musiikkikonsertit ja ilonpidolliset tapahtumat on luokiteltu merkittäväksi riskiksi. Merkittävää riskiä syntyy THL:n mukaan myös sisätiloissa järjestetyissä urheilutapahtumissa, joissa ei ole merkittyjä paikkoja. Kaikki anniskeluravintolat ovat taulukon mukaan aiheuttavat merkittäviä riskitekijöitä ja suuren viruksen leviämispotentiaalin. Tilastojen mukaan ihmiset saavat koronavirustartunnan eniten perhepiiristään ja harrastuksista. Näiden tietojen valossa valmiiksi kärsineissä musiikkipiireissä taulukkoa ei oteta vastaan kovinkaan mairein mielin. Aiemmin koronapassien luvattiin aukaisevan konserttisalien ovet ja palauttavan normaalin. Moni ottikin rokotteen juuri tästä syystä, että saisi osallistua vapaasti kaikenlaiseen toimintaan.

– Eikö riskiryhmille voi järjestää omia rajoitettuja tapahtumia? Kaikki voisivat tehdä myös ennen konsertteihin ja muihin tapahtumiin menoa nopean kotitestin, jolloin varmistetaan ainoastaan terveiden henkilöiden pääsy sisälle. Tämä tulee varmasti halvemmaksi kuin kokonaisen alan alasajo. Tärkeintähän on se, että ihmiset ovat ja pysyvät terveenä, pohtii suomalainen monessa yhtyeessä soittanut kitaristi Staralle. Hän haluaa pysyä nimettömänä leimaantumisen pelossa.