Norjassa siirryttiin uuteen koronavaiheeseen – huoli ärhäkästä influenssasta kasvaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Norjan terveysviranomaiset ovat kertoneet maan hyvästä rokotekattavuudesta koronaviruksen osalta ja että viranomaiset ovat tulevana talvena koronarokotusten ansiosta enemmän huolissaan influenssasta kuin koronaviruksesta. Koronaviruksen osalta Norjassa seurataan jatkossa tartuntamäärien sijaan sairaalahoitoon joutuneiden määrää ja sairaanhoidolle aiheutuvaa kuormitusta.

– Olemme nyt syksyn ja talven aikana enemmän huolissamme flunssan paluusta kuin koronaviruksen uusista varianteista. Koronarokotteet näyttävät suojaavan hyvin tunnetuilta virusmuunnoksilta, virologi Karoline Bragstad kertoi NRK-uutistoimistolle.

Influenssan pelätään nyt aiheuttavan enemmän harmia, koska ihmiset olivat eristäytyneenä viime talvena, eivätkä saaneet immuniteettia flunssaan sairastamalla. Normaalisti influenssakaudella arvioidaan, että noin 900 ihmistä kuolee influenssaan ja 5.000 on sen vuoksi sairaalahoidossa. Viime talvena Norjassa rekisteröitiin vain 11 influenssatapausta, joista yksikään ei ollut saanut tartuntaa kotimaassaan.

Toisin sanoen flunssa voi johtaa lyhyemmällä kaudella useampiin kuolemantapauksiin Norjassa kuin mitä siellä on tapahtunut koko koronapandemian aikana. Norjassa on kuollut koronavirukseen 823 ihmistä. Viranomaiset haluaisivat, että ihmisiltä otetaan koronavirustestin yhteydessä myös muut influenssatestit, Norjan yleisradio NRK uutisoi.