Elokapina palaa Mannerheimintielle – tavoitteena 10 päivän kadulla istuminen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Elokapina-liike on tullut suomalaisille tunnetuksi heidän tavastaan vaikuttaa asioihin laittomin keinoin, kuten tiellä istumalla. Nyt järjestö on kertonut lehtistötiedotteessaan, että aikovat tehdä paluun Mannerheimintielle.

– Olemme kaduilla 29. syyskuuta alkaen 10 päivän ajan, koska suhtautumisemme ilmastokriisiin ja ylikulutukseen on muututtava. Suomalaisen yhteiskunnan on siirryttävä ekologisesti kestävään aikakauteen, kapinatiedotteessa kerrotaan.

Yhteisö yrittää vaatia hallitusta julistamaan Suomeen ilmasto- ja ympäristöhätätilan. Elokapina haluaa, että Suomen luonnonvarojen ylikulutus ja päästöt lasketaan muutamassa vuodessa ekologisesti kestävälle tasolle.

– Kohdistamme vaatimuksemme hallitukselle, emme yksilöille. Toimintamme tarkoitus ei ole hyökätä yksittäisiä autoilijoita vastaan. Olemme ilmoittaneet mielenilmauksesta poliisille ja perustelleet sen syyt. Pysäyttämällä liikenteen näytämme, että aikamme suurinta kriisiä ei voi ohittaa yhtenä asiana muiden joukossa.

Taannoin Tampereella liikennettä haitanneen Elokapinan mielenosoittajille jaettiin poliisin toimesta 38 sakkorangaistusta. Helsingin Mannerheimintien viime kesänä tukittuaan Elokapinan mielenosoittajat eivät esimerkiksi päästäneet hälytysajoneuvoja läpi, joten ne joutuivat etsimään muita reittejä.