Poliisi varoittaa yrityksiä johtajahuijauksista: ”Voivat olla aidon näköisiä”

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Viranomaiset ovat varoittaneen yrityksiä toimitusjohtajapetoksina tunnetuista huijauksista. Kuten niin monet muut huijaukset nykyään, levitetään niitä verkossa kiertävien ja hämäävän näköisiksi suunniteltujen viestien avulla.

Poliisin mukaan viimeisimmässä huijaustapauskessa Länsi-Uudellamaalla toimivan yrityksen maksuliikenteestä vastaavaa henkilöä huijattiin siirtämään ulkomaiselle pankkitilille noin 50 000 euroa. Toinen yli 100 000 euron siirto saatiin pysäytettyä pankkien välisellä kasainvälisellä yhteistyöllä.

– Tyypillinen tekotapa näissä rikoksissa on, että rahaliikennettä hoitavalle lähetetään toimitusjohtajan tai muun korkeassa asemassa olevan nimissä kehotus maksaa lasku tai siirtää rahaa. Lähetetyt viestit voivat olla täysin aidon näköisiä ja näyttää siltä, että ne olisi lähetetty yrityksen sisältä, Länsi-Uudennmaan poliisilaitoksen rikosylikomisario Kari Siivo kuvailee.

Yritysten olisi poliisin mukaan hyvä lisätä henkilökunnan tietoutta toimitusjohtajahuijausten mahdollisuudesta ja luoda maksukäytäntöjä laskujen oikeellisuuden varmistamiseksi. Laitteistot ja tietoturva on hyvä pitää ajan tasalla, eikä sosiaalisessa mediassa tulisi jakaa liikaa tietoa yrityksestä. Epäilyttävistä puheluista, sähköposteista tai maksupyynnöistä kannattaa kääntyä asiantuntevan kollegan tai IT-osaston puoleen.