Sovellus auttaa eroon hämähäkkipelosta

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Araknofobia eli hämähäkkikammo on yksi yleisimmistä fobioiden muodoista. Joidenkin ihmisten tapauksessa hämähäkkeihin pelko voi olla miltei lamaannuttavaa ja etenkin kesäaikaan sekä ulkomailla elämää hankaloittavaa. Fobioista voi kuitenkin yrittää hankkiutua eroon.

Sveitsin Baselin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet apuvälineen niille, jotka haluavat päästä eroon hämähäkkikammosta. Phobys-nimisen älypuhelinsovelluksen tarkoituksena on tarjota helppo keino saada alistusterapiaa ja kohdata pelot turvallisella ja hallitulla tavalla.

Lisättyyn todellisuuteen perustuvassa sovelluksessa käyttäjä joutuu tekemisiin tosielämän ympäristöön heijastettavan aidonnäköisen, kolmiulotteisen hämähäkin kanssa. Sovelluksessa on yhdeksän tasoa, joissa käyttäjä joutuu jatkuvasti haastavampiin kohtaamisiin ötökän kanssa. Tutkija Anja Zimmerin mukaan hämähäkkikammoisten on helpompi kohdata virtuaalihämähäkki kuin todellinen hämähäkki.

Baselin yliopiston tutkijat selvittivät Phobys-sovelluksen tehoa 66 araknofobiasta kärsivälle koehenkilölle. Sovellusta käyttäneiden kerrotaan kokeneen huomattavasti vähemmän pelkoa ja inhoa oltuaan tekemisissä todellisen hämähäkin kanssa kuin niiden, jotka eivät käyttäneet sovellusta. Phobys on ladattavissa sekä Android että iOS-laitteille.

PÄIVITYS: Kerroimme aiemmin, että sovellus on ladattavissa ilmaiseksi, mutta nyt se on muuttunut maksulliseksi.