Talven pimeys voi viedä yöunet – näin valmistaudut hyviin uniin jo nyt

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Syksyn ollessa lopuillaan ja talven tehdessä tuloaan päivät lyhenevät ja valoinen aika vuorokaudessa jää vain muutamiin tunteihin. Auringonvalon vähyys vaikuttaa ihmisten jaksamiseen päivällä ja myös yöuniin, minkä vuoksi uneen kannattaakin kiinnittää jo nyt erityistä huomiota.

Säiden viilentyessä moni voi kokea tarvetta nostaa lämpötilaa asunnossa korkeammaksi. Se sekoittaa kuitenkin ihmisten sisäisen lämmönsäätelyn. Ihminen nukahtaa parhaiten hieman viileässä ja raikkaassa huoneessa, joten liian paksujen peittojenkaan alle ei kannata kokonaan kääriytyä.

Talvella asunnoissa on lämmitys päällä mikä puolestaan kuivattaa sisäilmaa. Kuiva huoneilma voi aiheuttaa kipeää ja kuivaa kurkkua sekä janon tunnetta aamuisin. Pakkaskeleillä onkin suositeltavaa, että makuuhuoneeseen tuotaisiin ilmankostutin tai esimerkiksi pyyhkeitä kuivumaan.

Talvisin moni nauttii täyttävien ja lohduttavien ruokien syömisestä, mutta annos kannattaa illalla pitää maltillisena. Mikäli ruoansulatus työskentelee täydellä teholla, nukahtaminen hankaloituu. Hyvä keino edistää nukahtamista on myös se, että lukee iltaisin rentouttavaa kirjaa.

Daily Mail -sivuston mukaan yöunet paranevat myös sillä, että ihminen on hereillä silloin kun on valoisaa. Ulkona kannattaa valoisan aikaan käydä pienellä happihyppelyllä ja avata kotona verhot heti kun ulkona päivä alkaa kirkastumaan.