Ravintola-ala suivaantui hallitukselle: ”Lokakuun alusta kaikki on sallittua – paitsi ravintolassa”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomi on avautumassa valtioneuvoston hyväksymän uuden hybridistrategian mukaisesti kaikilta muilta osin, mutta ravintoloita koskevat ankarat rajoitukset jäävät voimaan lokakuun alun jälkeenkin, jollei valtioneuvosto muuta ravintolarajoituksia koskevaa asetustaan. Ravintola- ja matkailualan työmarkkinajärjestö MaRan mukaan on ilahduttavaa, että lokakuun alusta lukien urheilu- ja liikuntatilaisuuksia, konsertteja, teatterinäytöksiä sekä messuja ja kongresseja voidaan järjestää ilman rajoituksia koko Suomessa.

Tanssiminen, laulaminen ja asiakkaiden vapaa liikkuminen sisätiloissa on lokakuun alusta lukien täysin vapaata, mutta ei ravintolassa. Ilman rajoitusten purkamista hää-, syntymäpäivä- ja muut juhlat siirtyvät vuokrattuihin tiloihin, joissa ei tarvitse noudattaa rajoitus- eikä alkoholilainsäädäntöä.

– – Hää- ja syntymäpäiväjuhlia ja muita juhlia voidaan järjestää vapaasti lokakuun alusta lukien, kun kyseessä ei ole ravintola. Onkin erittäin todennäköistä, että juhlat siirtyvät lokakuun alun jälkeen vuokrattuihin yksityistiloihin, joihin asiakas tilaa ruokatarjoilun catering-yritykseltä ja hankkii omat alkoholijuomat. Tällöin voi tanssia ja laulaa ilman rajoituksia. Myöskään anniskelulainsäädäntöä ei tarvitse noudattaa. Tällainen ilmiö on ollut nähtävissä nuorten juhlimisessa jo aiemminkin. Nyt pelkona on, että myös hää-, syntymäpäivä- ja muut juhlat siirtyvät pois ravintoloista. Tässä ei ole järkeä viruksen leviämisen torjunnan, työllisyyden sen enempää kuin valtiontaloudenkaan näkökulmasta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa.

– Jos ravintolarajoituksia ei pureta, musiikin live-keikkoja ja tansseja ei voida järjestää ravintoloissa. Myös esimerkiksi teattereiden, konserttien, oopperan ja jääkiekon SM-liigan väliaikatarjoilujen järjestäminen on erittäin vaikeaa kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.