Riisitunturilta löytyi 50 uutta lajia – huikea eliöiden kirjo

Matkailu · Terhi Piiroinen

Riisitunturin Natura-alueella järjestettiin elokuussa lajien kartoittamisen suurtempaus Bioblitz. Tapahtumassa löydettiin yhteensä 759 lajia. Niistä noin 50 oli alueella ennestään tuntemattomia. Tapahtumassa kerättiin vuorokauden aikana mahdollisimman paljon lajihavaintoja.

Mukana oli noin 30 asiantuntijaa ja havaintoja on tarkastettu näihin päiviin saakka. Eniten havaintoja kertyi sammalista, joita löytyi 165 erilaista. Hyönteisiä löydettiin 163 lajia, putkilokasveja 154. Havaintoja kerättiin myös sienistä, jäkälistä, linnuista, hämähäkkieläimistä, matelijoista, nilviäisistä, nisäkkäistä ja sammakkoeläimistä.

Lajikartoitusmaratonissa löytyi myös yksi tieteelle uusi sienilaji. Kyseessä on uusi eli tieteelle kuvaamaton helttasienilaji, joka kuuluu lahokkaiden sukuun. Havaituista lajeista yksikään ei kuulunut äärimmäisen uhanalaisiin lajeihin. Lajeista erittäin uhanalaisia oli kolme, vaarantuneita 20 ja silmällä pidettäviä 37. Retkeilijöiden onkin hyvä tiedostaa, että Riisitunturilla ja muualla Koillismaan vaaroilla kasvaa sekä valtakunnallisesti että alueellisesti uhanalaisia tai harvinaisia kasveja. Merkityillä reiteillä pysyminen on tärkeää erityisesti vaarojen lakialueilla.

– Maisemat herättivät ihastusta, ja esiin nousi myös vanha legenda. Yksi havaituista lajeista oli hyönteinen nimeltään rietashattara. Riisitunturin toinen päiväreitti Riisin rietas on saanut nimensä mieheltä, joka tarinan mukaan surmattiin 1800-luvun lopulla ja kummittelee kuulemma edelleen Riisitunturin itärinteen synkässä korvessa. Tämä rietashattara jäikin varmasti osallistujien mieleen, kertoo suojelubiologi Tiina Laitinen Metsähallituksen Luontopalveluista.