Katariina Souri avautui diagnoosistaan: ”Vakaasti epävakaa ja se siitä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Heikelä vs. Maailma -keskusteluohjelman vieraana taannoin käynyt menestyskirjailija, Playboy-tähti ja kansanedustaja Katariina Souri on diagnosoitu maanis-depressiiviseksi. Hän vastustaa rajusti medikalisaatiota, ja erityisesti turhia diagnooseja.

– Mä en ole koskaan maaninen tai depressiivinen vaan vakaasti epävakaa ja se siitä. Se ei ole sairaus vaan persoona, jonka mä hyväksyn sellaisenaan, Katariina Souri havainnollistaa.

Sourin mukaan länsimaiseen kulttuuriin kuuluu terveiden ihmisten diagnosoiminen sairaiksi, koska he eivät istu vanhaan lääketieteelliseen määritelmään terveestä ihmisestä. Hänen mukaansa kaikista tervein ihminen on se, joka oireilee.

– Meidän pitäisi vain mennä, tehdä ja pärjätä, eikä vaan ruikuttaa. Jotkut ovat ottaneet ruikuttamisen ihan tavaksi. Ihmiset ovat masentuneita puhelimillaan ja tietokoneillaan, kun vielä 150 vuotta sitten elämä oli henkiinjäämistaistelua. Mua vituttaa oikeesti tommonen touhu! Souri kuohuu.

Sourin mukaan koko länsimainen tapa elää on vastenmielinen. Hän ei ymmärrä, miten ihmiset voisivat olla terveitä nykymaailmassa. Sourin mukaan nykyiset mielenterveydelliset haasteet johtuvat siitä, etteivät ihmiset enää vietä aikaa luonnossa. Elämä pitäisi palauttaa hänen mukaansa takaisin pieneksi ja alkeelliseksi.

– Tunniksi metsään ja kylmäaltistus vedessä, niin ei iske masennus, Souri linjaa Kindred Groupin toteuttamassa haastattelussa.