Youtube Shorts -rahasto tulossa Suomeen – somevideoilla voi tienata rahaa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Youtubeen ilmestyi taannoin Youtube Shorts -ominaisuus. TikTokiin verrattu ominaisuus tarjoaa mahdollisuuden luoda ja katsella lyhyitä, korkeintaan minuutin pituisia pystysuuntaisia videoita. Niihin voidaan myös lisätä helposti esimerkiksi tehosteita ja musiikkia.

Nyt Youtube on ilmoittanut laajentavansa Youtube Shorts -rahastoaan myös Suomeen. Lokakuusta lähtien suomalaisillakin sisällöntuottajilla ja somevaikuttajilla on mahdollisuus tienata rahaa suosituilla videoillaan. 100 miljoonan dollarin maailmanlaajuisen rahaston ansiosta sisällöntuottajilla on ainakin teoriassa mahdollisuus tienata 100 – 10 000 dollaria rahaa kuukaudessa.

Short-bonusten saamiseksi kanavalla tulee olla vähintään yksi viimeisten 180 vuorokauden aikana kadattu Shorts-video. Sisällöntuottajien täytyy olla täysi-ikäisiä, noudattaa Youtuben sääntöjä, tekijänoikeuslakeja ja Youtuben kaupallistamiskäytäntöjä. Bonuksia ei jaeta kanaville joiden videoilla on kolmanne osapuolen sosiaalisen median vesileimoja tai logoja tai esimerkiksi elokuvista tai tv-sarjoista peräisin olevaa editoimatonta materiaalia.