Laamojen verestä koronaviruslääkettä – nenäsuihke ollut testimenestys

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Luonto on siitä ihmeellinen, että yleensä ratkaisun avaimet sen aiheuttamiin ongelmiin löytyvät niin ikään luonnosta itsestään. Oxfordshiren Rosalind Franklin -instituutin johtava tutkija, johtaja ja professori James Naismith on kehittänyt laamojen avulla koronavirukseen pureutuvan nenäsuihkeen.

– Kyseessä on yksi tehokkaimmista SARS-CoV-2-neutralointiaineista, jota olen koskaan testannut. Immuunijärjestelmä on niin ihmeellinen, että se toimii edelleen paremmin kuin mihin me keinotekoisesti koskaan pystymme – evoluutiota on vaikea voittaa, Naismith hehkuttaa.

Laamojen verestä eristetään koronaviruksen vasta-ainetta. Lääkettä saadaan rokottamalla laamaan pieni virusproteiinin pala, joka alkaa tuottaa elimistöön erityisiä molekyyleja. Tutkijat eristävät nämä molekyylit ja muuttavat lääkkeeksi nenäsumuttimen muotoon. Testien mukaan koronavirustartunnan saaneet jyrsijät toipuivat viruksesta täysin kuudessa päivässä lääkkeen avulla.

– Tarvitsemme lisää tietoa lääkkeen tehokkuudesta ja turvallisuudesta ennen kuin siirrymme ihmistutkimuksiin. Tämä on kuitenkin erittäin lupaavaa, ja se, että lääkkeen hallinnointi voi olla halvempaa ja helpompaa kuin nyt käytössä olevat keinot. Covid-19 on valitettavasti vielä jonkin aikaa kanssamme, joten lisää hoitoja tarvitaan. Koko maailmaa ei rokoteta samalla nopeudella ja on olemassa vaara, että syntyy uusia variantteja, jotka pystyvät ohittamaan rokotteen immuniteetin, hän kertoo BBC:lle.