WHO selvittää yhä Covid-19:n alkuperää – aloittaa uudet tutkimukset

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman terveysjärjestö WHO palkkasi taannoin asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää SARS-CoV-2: n alkuperä. WHO julisti myöhemmin, että virus ei ole karannut laboratoriosta. Tämä vastaus kuitenkin osoitettiin epävarmaksi, koska asiantuntijoilla ei ollut käytössään esimerkiksi alkuperäisiä asiakirjoja ja johtopäätökset olivat pelkkiä olettamuksia.

Ryhmä kohtasi tutkimusten aikana lukuisia haasteita ja lopulta tutkijajoukko hajosi. Wall Street Journal uutisoi, että WHO kokoaa nyt uuden tutkijaryhmän selvittämään koronaviruspandemian alkuperää. Syynä on huhut siitä, että virus on karannut wuhanilaisesta laboratoriosta.

Kiina on salannut asiakirjoja ja pitää tutkimuksia syyllistävinä. Uusi ryhmä korvaa alkuperäisen Wuhaniin matkustaneen tutkijajoukon. Uudessa ryhmässä on mukana bioturvallisuuden, laboratorioturvallisuuden ja eläintautien asiantuntijoita ympäri maailmaa.