EU kieltämässä kasvontunnistuksen julkisilla paikoilla

Digi · Tim Isokivi

Euroopan unionissa halutaan rajoittaa kasvontunnistusteknologian käyttöä ihmisten valvonnassa. Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona kasvontunnistukseen ja yksityisiin kasvontunnistustietokantoihin liittyvän päätöslauselman.

Euroopal parlamentin jäsenten mukaan ihmisten automaattinen kasvontunnistus tulisi kieltää julkisilla paikoilla. Parlamentti vaati kieltoa myös yksityisten kasvontunnistustietokannoille ja ihmisten käyttäytymistä valvovalle teknologialle, jonka tarkoituksena on profiloida mahdollisia rikollisia ennen kuin mitään laitonta on tapahtunut.

Politico-sivuston mukaan parlamentti kannattaa myös ihmisiä heidän käyttäytymisensä perusteella luokittelevan sosiaalisen luottoluokitusjärjestelmän kieltämistä. Sellainen on jo käytössä Kiinassa.

Kasvontunnistusteknologiaa on jo jonkin aikaa käytetty suomalaisviranomaisten toimesta. Esimerkiksi keskusrikospoliisilla on käytössä kohua aiheuttanut Clearview AI -kasvontunnistusohjelma. Se kykenee luomaan ihmisistä profiileja yli kolmen miljardin internetistä kerätyn kuvan ja muun sosiaalisessa mediassa jaetun tiedon pohjalta.