JUURI NYT: Moderna-rokotteen käyttö keskeytetään alle 30-vuotiaille miehille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat tiedottaneet, että Suomessa keskeytetään Moderna-koronavirusrokotteen antaminen kaikille alle 30-vuotiaille miehille. Suomi seuraa asiassa Ruotsin ja Tanskan mallia.

Ruotsin kansanterveysvirasto tiedotti eilen, että päättänyt keskeyttää Modernan Spikevax -rokotteen käytön kaikille vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneille. Syy on rokotteen sivuvaikutuksissa, kuten sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen lisääntyneestä riskistä. Vaikuttamisriski on kuitenkin hyvin pieni.

THL ei ole vielä tiedottanut virallisia lukuja siitä, kuinka moni tehohoidossa olevista on rokotettu, onko heillä pitkäaikaissairauksia ja mihin ikäryhmiin he kuuluvat. Tiedossa ei myöskään ole tarkkoja tietoja rokotehaitoista eri ikäryhmittäin esimerkiksi sydänsairauksiin liittyen. Työryhmä tiedottaa niistä erikseen ja ensi viikolla kolmannesta rokotekierroksesta.

Tiedotustilaisuudessa keskusteltiin lisäksi siitä, onko rajoitukset avattu liian nopeasti, koska tartuntamäärät ovat lähteneet uudestaan nousuun. Etenkin baareja ja yökerhoja sekä rokottamattomia henkilöitä pidettiin syyllisinä tartuntatautimäärien kasvuun. Julkisuudessa on myös keskusteltu rokotusten tehon nopeasta laskusta, mikä voi vaikuttaa uuden aallon syntymiseen.

Maailman terveysjärjestö WHO on hiljattain tarkentanut koronaviruksen virallista määritystä siten, että tilastojen mukaan suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita, eikä heidän tarvitse hakeutua hoitoon. Jotkut kuitenkin sairastuvat vakavasti ja tarvitset sairaalahoitoa. Suomessa on tällä hetkellä tehohoidossa 33 koronaviruspotilasta.