Moni suomalainen tarvitsee apua – Asunnottomien yö ensi viikolla

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa vietetään Asunnottomien yötä YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta. Tapahtumia on ympäri Suomea. Moni toivoo, että mikäli maassamme on vapaita koteja tai asuinsijoja, tulisi ne antaa ensimmäiseksi suomalaisille vähäosaisille.

Asunnottomien yön kunniaksi on järjestetty erilaisia vapaaehtoisvoimin toimivia kampanjoita, kuten villasukkien ja lapasten neulontaa tarvitseville. Nämä asusteet kuitenkin lämmittävät ainoastaan hetkellisesti, jos ihmisellä ei ole kattoa päänsä päällä. sunnottomien yön teemana on tänä vuonna ULKOPUOLELLA – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty.

– Monessa tapauksessa yhteiskunnasta syrjäyttäminen on asunnottomuuden syynä. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Ja mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on päästä asuntomarkkinoille, kansalaisliikkeestä kerrotaan.

Ulkopuolella-teeman kautta Asunnottomien yön kansalaisliike nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä ja vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle. Miksi kaikille ei riitä asuntoja ja toiset ovat etusijalla?