Itämerestä löydettiin vieras äyriäislaji – kotoisin Tyyneltä valtamereltä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Itämerestä on löydetty vieraslaji, jota ei ole aikaisemmin tavattu Suomessa. Kyseessä on kuuppaäyriäisiin kuuluva Nippoleucon himunensis -laji. Kymmeniä yksilöitä löydettiin alkukesän ja syyskuun merialueiden velvoitetarkkailussa Kotkan ja Porvoon satamien edustalta.

Pienikokoista, enintään viiden millin pituista lajia tavattiin Euroopassa ensi kertaa Saksan pohjoisrannikolla vuonna 2019. Murtovedessä elävä ja eläperäistä ainetta syövä laji on alun perin kotoisin Tyyneltä valtamereltä. Se on levinnyt eri puolille maailmaa laivanliikenteen mukana.

– Emme vielä tiedä, onko tästä vieraslajista haittaa alkuperäislajeille, sillä sitä ei ole tutkittu. Viime vuosina Itämerellä on havaittu useita uusia vieraslajeja. Suomen vesiltä tehtiin kesällä toinenkin uusi lajilöytö. Meksikonlahdelta kotoisin olevia Rangia cuneata -simpukoita löytyi ensi kertaa monesta paikasta etelä- ja lounaisrannikolla, kertoo Suomen ympäristökeskuksen Itämeren vieraslajiseurannasta vastaava tutkimusprofessori Maiju Lehtiniemi tiedotteessa.