Kurpitsa on Halloweenin herkku – käytä kovertamisen jälkeen ruoanlaittoon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomen kansanperinteessä kekri on merkinnyt sadonkorjuukauden loppua, ja sitä on juhlittu hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Halloweenin alkuperäinen tarkoitus on ollut nimenomaan pahojen henkien karkoittaminen uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlan aikana.

Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Yhdysvalloista. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ja ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.

– Koristekurpitsat eivät ole syötäviä, mutta syötäviä kurpitsoja voi hyvin käyttää myös koristeina, MKN Länsi-Suomen ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä vinkkaa.

Kun syötävän jättikurpitsan on kovertanut lyhdyksi tai muuksi koristeeksi, kannattaa sisuksen hedelmäliha käyttää ruoanlaittoon. Kurpitsa taipuu moneksi herkuksi: hilloksi, keitoksi, suolaisiin tai makeisiin piirakoihin, kakkuihin tai vaikka tortillan täytteeksi. Henna Kyyrä suosittelee kokeilemaan sitä raastettuna esimerkiksi vohvelitaikinaan.

Kurpitsan sisällä olevia siemeniä ei niitäkään kannata heittää hukkaan. Ne voi paahtaa uunissa tai paistinpannulla ja käytä salaateissa, kakkujen tai leipien pinnalla tai naposteluun. Ennen paahtamista siemenet huuhdellaan ja niiden annetaan kuivahtaa hetki talouspaperin päällä.