Näin koverrat kurpitsalyhdyn – tee kurpitsan sisällöstä muheva kakku

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kauppojen hyllyillä on jo nyt runsaasti Halloween-aiheista krääsää. Juhlaa on vietetty Suomessa perinteisemmin pyhäinpäivänä tai kekrinä. Halloweenia juhlitaan lokakuun viimeinen viikonloppu. Oransseja kurpitsoja kaiverretaan lyhdyiksi porttien pieliin ja koristeiksi kotiin.

Syötävän kurpitsan voi kovertaa lyhdyksi ja sen hedelmälihan voi käyttää leipomiseen tai ruoanlaittoon. Avaa kurpitsasta ensin hattu, koverra hedelmä tyhjäksi ja ota siemenet ja hedelmäliha talteen. Muotoile sen jälkeen lyhdylle silmät ja suu.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry vinkkaa, että kurpitsa jalostuu moneksi herkuksi: hilloksi, keitoksi, suolaisiin tai makeisiin piirakoihin, kakkuihin tai vaikka tortillan täytteeksi.

Kurpitsakakku200 g talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsa)200 g voita1 dl (n. 50 g) pekaanipähkinöitä4 kananmunaa1,5 dl sokeria1,5 dl fariinisokeria4 dl vehnäjauhoja1 rkl leivinjauhetta1 tl kanelia1 tl inkivääriä1 tl kardemummaa2 tl vaniljasokeriaKostutukseen omenatäysmehuaKuorrutus400 g tuorejuustoa50 g pehmeää voita4 dl tomusokeria2 tl vaniljasokeria1 tl luomusitruunan raastettua kuortatilkka sitruunamehua(Pinnalle pekaanipähkinöitä ja kurpitsansiemeniä)

1. Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Voitele ja jauhota (tasapohjainen) kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm).2. Sulata voi ja rouhi pähkinät.3. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.4. Kaada taikina kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä bambutikulla ja kostuta kakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.5. Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. 6. Levitä kuorrutus kakun päälle. Halutessasi voit halkaista kakun ja levittää puolet kuorrutusseoksesta kakun väliin.6. Koristele kakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kurpitsansiemenillä.