Sanna Marin juhli sunnuntaina artistien kanssa – tiistaina ilmoitettiin 18,4 miljoonan leikkauksista

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen kulttuurialalla käydään parhaillaan kiivasta keskustelua pääministeri Sanna Marinin kotibileistä, joihin hän kutsui viikonloppuna joukon artisteja ja näiden taustaryhmiä keskustelemaan alan puolitoista vuotta jatkuneesta syvästä ahdingosta ja tulevaisuudesta. Vakavien keskustelujen sijaan ilta sujuikin lopulta lähinnä ruoasta, juomasta ja yhteislaulusta nauttien.

Sittemmin kulttuuriala kritisoi pääministerin tilaisuutta, jota pidetään pääministerin ja hänen puolueensa SDP:n brändin kiillottamisena artistien kustannuksella. Varsinainen uutispommi kuitenkin putosi pari päivää pääministerin tilaisuuden jälkeen, kun Sanna Marinin johtama hallitus ilmoitti tänään aikovansa leikata taiteen ja kulttuurin rahoitusta peräti 18,4 miljoonalla eurolla.

Esitys kultturialan leikkauksesta on luonnollisesti ollut pääministeri Sanna Marinin tiedossa jo silloin, kun hän kestitsi artisteja virka-asunnollaan railakkaan yhteislaulun merkeissä. Pääministerin toiminta on ymmärrettävästi saanut osakseen kritiikkiä ja avointa ihmetystä. Yksi juhlissa mukana olleista on missikaunotar ja radiojuontaja Shirly Karvinen. Hän kritisoi nyt kokemaansa sosiaalisessa mediassa.

– Illan jälkeen olin toiveikas, että tällainen tapahtuma oli pieni osoitus siitä, että nykyinen hallitus pitää suomalaista kulttuuria arvossa. Tänään tuli tieto, että hallitus on leikkaamassa yli 18 miljoonaa euroa kultturialalta, joka on jo entuudestaan valtavassa ahdingossa. Olen sanaton, Shirly Karvinen kirjoittaa.

– En ole sanaton itseni puolesta vaan niiden puolesta, joiden työn hallitus on kieltänyt lähes kahdeksi vuodeksi, ja joilta sen jälkeen päätetään leikata erittäin rajulla kädellä. En uskalla edes miettiä, millainen vaikutus tällä on oikeasti taloudellisessa ahdingossa olevien ihmisten mieliin. Tämä ei ole ok. Olen kiitollinen sunnuntain kokemuksesta, mutta en hyväksy sitä, että todellisuudessa päätökset edustavat aivan toista linjaa, Karvinen kiteyttää monien ajatukset.

Parhaillaan lukuisat muutkin kulttuurialan ammattilaiset purkavat avoimesti pettymystään hallituksen toimintaan. Hallitus on estänyt esiintyvien taiteilijoiden toimintaa puolentoista vuoden ajan, eikä ole suostunut varsinaiseen vuoropuheluun alan kanssa. Sen sijaan kulttuuritapahtumien ja ravintoloiden rajoitukset pidettiin voimassa mahdollisimman pitkään.

– Kokonainen ammattikunta taistelee olemassaolostaan kynsin ja hampain. Lukematon määrä ihmisiä hukkumassa velkoihin kun ammatin harjoittaminen on ollut kielletty 1,5 vuotta. Tänään vahvistettiin 18,4 miljoonan euron leikkaus kulttuurialalle, Nelli Matula hämmästeli sosiaalisessa mediassa.

– Suomessa puhutaan paljon meidän luottamuspääomasta. Kuinka meillä on täällä poikkeuksellisen suuri luotto mm. siihen, että oikeus tapahtuu ja yhteiskunta pitää yksilöstä huolen. Tänään tunnen hämmennystä, surua, epätoivoa ja avuttomuutta, Matula jatkoi.

Pääministeri juhlissa mukana ollut ja managerina tunnettu Tiina Jukarainen purki niin ikään sosiaalisessa mediassa pettymystään Marinin hallituksen toimintaan.

– Sunnuntaina viiniä. Eilen pelkkää positiivista somea, että olipa kivaa. Tänään vahvistettu 18,4 miljoonan leikkaus kulttuurialalle. Mä vihaan epäoikeudenmukaisuutta. Siksi mä en voi olla hiljaa. 18 kuukauden tuho korona takia, ja te edelleen jätitte alan ratkaisuehdotukset kuulematta ja päätitte leikata, Jukarainen kirjoitti Instagram Stories -päivityksessään.