Uusi löytö todistaa: Ihmiset ovat kessutelleet jo 12 000 vuotta sitten

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisten tupakointitottumukset ovat alkaneet uusien tutkimusten ja löytöjen perusteella yli 12.000 vuotta sitten. Great Salt Lake Desertin kaivauksilta on löydetty muinaisen kessun, eli tupakkakasvin siemeniä. Nykymaailman tupakka on kulkeutunut Eurooppaan Pohjois-Amerikkaan suuntautuneilta löytöretkiltä vasta satoja vuosia sitten.

Kessun siemeniä löydettiin kaivauksilta, jossa oli kiviesineitä ja luita. Siemenille tehdyn määrityksen mukaan ne ovat 12.300 vuotta vanhoja ja kivikautisia löydöksiä. Alueella on elänyt metsästäjäkeräilijöitä.

Tutkijoiden mukaan kyseiset siemenet eivät ole voineet kulkeutua paikkaan luonnollisia reittejä pitkin, vaan ne ovat ihmisen tuomia. Alueella on sijainnut ennen suuri järvi, ja tupakka vaatii kuivemman maaperän kasvaakseen. Ihmiset ovat saattaneet pureskella tupakansiemeniä sen sijaan, että niitä olisi poltettu. Varhaisimmat piiput ovat kuitenkin ainoastaan 3.000 vuotta vanhoja, CNN uutisoi.