Suomalaisyhtiö kehittää Coca-Colan kanssa vaihtoehtoa muovipulloille

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalainen metsäteollisuusyhtiö UPM ja Coca-Cola ovat aloittaneet yhteistyön. Yhtiöt ja kiinalainen Changchun Meihe Science & Technology ovat kaupallistamassa teknologian, joka mahdollista biopohjaisen materiaalin juomapulloissa. Kyseessä on biopohjainen kierrätettävä muovi.

UPM alkaa valmistamaan Saksaan rakenteilla olevassa Leunan-tehtaassa kasvipohjaista monoetyleeniglykolia. Sitä valmistetaan Coca-Colan ja Changchun Meihe Science & Technologyn kehittelemällä menetelmällä. Raaka-aineena käytetään sahojen sivuvirroista ja harvennushakkuista peräisin olevaa lehtipuuta.

Coca-Cola kertoo tiedotteessaan saavutetun teknologisen läpimurron olevan merkittävä edistysaskel öljypohjaisten neitsytmuovien käytön vähentämisessä. UPM:llä tulee sopimuksen mukaan olemaan oikeus tarjota biokemikaalejaan muillekin alan toimijoille, myös Coca-Colan kilpailijoille. Tulevan biojalostamon kokonaiskapasiteetti on 220 000 tonnia vuodessa.

Päivitys: Otsikossa kerrottiin aluksi, että kyseessä on biohajoava muovi. Sen sijaan kyseessä on biopohjainen kierrätettävä muovi.