Tukes varoittaa suomalaisia ”zombiakuista” kodeissa – aiheuttavat jatkuvasti tulipaloja

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut niin kutsutuissa zombiakuissa piilevästä vaarasta. Zombiakuilla tarkoitetaan väärin hävitettyjä akkuja ja paristoja, jotka heräävät kolhiintuessaan eloon aiheuttaen vaarallisia tilanteita. Zombiakut aiheuttavat Tukesin mukaan kuukausittain tuhoisia tulipaloja kodeissa ja jätehuollossa.

Vuoden 2020 alusta lähtien pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet jo 20 tulipaloa.. Rekisteristä puuttuvat lukuisat läheltä piti -tilanteet, joissa pelastuslaitoksen apua ei ole tarvittu. Zombiakkujen uhan voi ehkäistä käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti. Käytön jälkeen ne kuuluvat virtanavat teipattuina niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, joita löytyy esimerkiksi kauppojen yhteydestä ja kunnallisista vaarallisen jätteen keräyspisteistä.

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, kertoo tiedotteessa Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä.

Litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien palojen määrä on kasvanut vuoden aikana jopa 25 prosenttia.