Suomalaiset rakastavat perinteistä keittiövälinettä: ”Olemme Prismassakin ihmetelleet”

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Keittiövälineiden kirjo on kasvanut vuosikymmenissä melkoisesti. Perinteiset välineet ovat saaneet rinnalleen eksoottisempaan ruoanlaittoon soveltuvia työvälineitä ja modernia tekniikkaa edustavia laitteita. Yksi perinteinen keittiöväline pitää kuitenkin pintansa vuodesta toiseen.

Prisman myyntidatan perusteella jokaisesta suomalaiskeittiöstä löytyy kauha. Niitä ostettiin pelkästään vuonna 2020 Prismoista yli 200 000 kappaletta. Lukuun ei edes lasketa erityiskauhoja kuten reikä- tai spagettikauhaa, vaan se kattaa pelkästään tavalliset keittiökauhat.

– Syytä tähän olemme välillä Prismassakin ihmetelleet – keräilevätkö suomalaiset kauhoja, kuluuko niitä arjen käytössä paljon vai hukkaavatko ihmiset niitä tavallista enemmän. Olemme tulleet siihen tulokseen, että kotona pitää olla kauha joka tilanteeseen, koska se on käytännöllinen työkalu kaikkeen ruoanlaittoon, Prisman kodin ja viihteen myyntipäällikkö Rauna Junnila spekuloi tiedotteessa.

Kestosuosikkeja ovat myös leikkuulaudat, puiset laistinlastat ja aterimet. Viime vuosina suosiota ovat kasvattaneet esimerkiksi airfryerit, joiden myynti on kasvanut vuodessa jopa 556 prosentilla ja 43 prosentilla myyntiään kasvattaneet riisinkeittimet. Kolmen peräkkäisen vuoden kesähitiksi on noussut myös erityisesti mökeillä käytettävä Potturi-perunapesuri.