Espanja palauttaa sakkomaksut karanteenia rikkoneille – sakot olivat perustuslain vastaisia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Espanjan korkein oikeus on tuominnut maan sakkomaksut koronaviruskaranteenia rikkoneille perustuslain vastaiseksi. Poliisi antoi 1,1 miljoonaa sakkorangaistusta karanteenia rikkoneille viime vuonna kolme kuukautta kestäneen sulkutilan aikana.

Associated Pressin mukaan Espanjan korkeimman oikeuden päätöksen mukaan maan ensimmäinen 14.3.-21.6.2020 julistettu hätätila oli julistettu perustuslain vastaisesti. Sulkutilan aikana kaikki kansalaiset määrättiin koteihinsa ja he saivat suorittaa ainoastaan välttämättömät asioinnit. Tämä halvaannutti suuren osan maan taloudesta.

Espanjan koronavirustilanne näyttää nyt hyvältä. Espanjassa on todettu 43 uutta tapausta 100.000 asukasta kohti, mikä on alin taso viime vuoden heinäkuun jälkeen. Espanja on rokottanut 78 prosenttia kansalaisista kahdella annoksella. Maassa on menehtynyt 1,74 prosenttia koronavirukseen sairastuneista.