Omakanta-huijaus leviää – älä klikkaa sähköpostin linkkiä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Omakannan nimissä on lähetetty sähköposteja, joissa neuvotaan kirjautumaan viestissä olevan linkin kautta Omakantaan. Viesteissä viitataan esimerkiksi covid-19-sertifikaattiin ja koronarokotustodistukseen. Kyseessä on rikollisten huijaus, jonka tarkoituksena on vastaanottajien tietojen kalastelu.

Omakannan nimissä lähetetyissä sähköposteissa vastaanottajaa neuvotaan klikkaamaan linkkiä ja kirjautumaan sen kautta Omakantaan. Linkki ohjaa kuitenkin aidon verkkosivun sijaan rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnuksia. Viesti voi olla painostava. Siinä voidaan väittää, että vastaanottajan on kirjauduttava välittömästi Omakantaan tai tarkistettava itseään koskevia asiakirjoja.

Omakantaan tulee kirjautua ainoastaan osoitteessa www.kanta.fi, eikä edes hakukoneen kautta. Sähköpostissa tullutta linkkiä ei tule klikata, eikä sähköpostin kautta tule kirjautua Omakantaan. Aidot Kanta-palvelut tai Kela eivät kehota käyttäjiä kirjautumaan Omakantaan sähköpostilla tulevan linkin kautta. Jos olet saanut epäilyttävän sähköpostin, toimi seuraavasti:

1. Älä vastaa viestiin.

2. Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.

3. Älä syötä tietojasi sivustolle sähköpostilinkin kautta.

4. Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun ja tee rikosilmoitus.