Espanjasta tuodulla koiralla valtavaksi kasvava kielimato – ensimmäinen tapaus Suomessa

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Suomessa on tavattu ensi kertaa koiran Linguatula-loista. Äyriäisiin kuuluva nenänielun loinan voi tarttua koiraan lemmikin syötyä raakaa infektoituneen naudan, lampaan tai muun kasvinsyöjäeläimen lihaa. Koiran tartunta voi aiheuttaa tartuntariskin myös ihmiselle.

Helsingin yliopiston eläiläkääketieteellisen parasitologian yliopistolehtori Anu Näreahon mukaan omistaja oli havainnut kolmen sentin pituisen loisen koiran yskäistyä sen lattialle. Koira oli tuotu Suomeen Espanjasta noin vuotta aikaisemmin. Omistaja oli toimittanut loisen eläinlääkärille, joka puolestaan otti yhteyttä yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan parasitologian laboratorioon.

Jopa kahdeksan sentin pituisiksi kasvavat Linguatula serrata -loisäyriäiset elävät nenänieluun kiinnittyneinä, tuottaen nenäeritteisiin ja ulosteeseen munia. Munat päätyvät väli-isäntinä toimiviin kasvinsyöjäeläimiin nautoihin ja lampaisiin, joista ne voivat siirtyä näiden kudoksia raakana syöviin koiriin.

Linguatula serrata -loisen munat voivat päätyä koiran ulosteiden ja eritteiden mukana myös ihmisiin. Tapauksen koira oli ollut oireeton ennen loisen havaitsemista, eikä ulosnäytteistä löydetty munia. Lemmikkiä hoidettiin antamalla tälle soveltuvaa loislääkettä.