ELY-keskus: Jäille ei ole vielä asiaa Lapissa – säiden ennustetaan lämpenevän

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vesistöt saattavat jäätyä Lapissa jo lokakuun paikkeilla, mutta tänä vuonna jäillä ei ole vielä turvallista liikkua edes maan pohjoisimmissa osissa. Näin varoittaa Lapin ELY-keskus tuoreessa tiedotteessaan. Sen mukaan sään ennustetaan vain lämpenevän.

ELY-keskuksen mukaan lokakuu on ollut Lapissa monin paikoin ennätyksellisen sateinen. Suurien sademäärien vuoksi vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeampia. Säännöstelyissä vesistöissä on jouduttu tekemään ohijuoksutuksia.

Viikonvaihteessa ja ensi viikolla sään on ennustettu lämpenevän, ja lisäksi mahdolliset vesisateet sulattavat lumia. Suuret virtaamat ja lumen sulaminen heikentävät jääolosuhteita entisestään, ja jokien jäiden varoitetaan lähtevän todennäköisesti liikkeelle. Jäillä liikkumista onkin ELY-keskuksen mukaan ehdottomasti syytä välttää.