MaRa kantelee hallituksen ravintolarajoituksista: ”Ei noudata hybridistrategiaa”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valtioneuvosto on päättänyt uudessa hybridistrategiassaan, että rajoituksista luovutaan, kun 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut rokotesuojan tai kaikilla on ollut mahdollisuus saada se. Valtioneuvosto teki eilen päätöksen ravintolarajoituksia koskevan asetuksen voimassaolon jatkamisesta 15. marraskuuta asti.

– Valtioneuvoston päätös ei ole sen syyskuun alussa hyväksymän uuden hybridistrategian mukainen. Sen mukaan rajoitukset pitäisi purkaa näinä päivinä. Valtioneuvosto teki kuitenkin päinvastaisen päätöksen ravintolarajoitusten jatkamisesta ankarina alueilla, jotka muodostavat reilusti yli puolet Suomen ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

– Hallituksen esityksen, perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntojen ja mietintöjen mukaan rajoituksia ei voida jatkaa sillä perusteella, että ravintola voi päästä niistä eroon ottamalla koronapassin käyttöön. Juuri näin tässä kuitenkin on käynyt.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. Lapin mukaan valtioneuvosto käyttää yrittäjiä ja työntekijöitä välineenä painostaa kansalaiset ottamaan koronarokote. Kaikki muut elinkeinotoimintaa koskevat rajoitukset on purettu jo lokakuun alussa, mutta valtioneuvosto pitää yllä ankaria ravintolarajoituksia.

– Haluamme saattaa valtioneuvoston tämän päiväisen päätöksen oikeuskanslerin tutkittavaksi. Odotamme mielenkiinnolla, miten oikeuskansleri perustelee rajoitusten jatkamisen etenkin ruokaravintoloiden osalta, Lappi sanoo.

Lapin mukaan tietoa ravintoloissa tapahtuneista altistumisista ja tartunnoista on erittäin vaikeaa saada viranomaisilta. Kun muu yhteiskunta on vapautunut rajoituksista, tartuntojen määrä on kasvanut. Valtaosa sairaalahoitoon joutuneista on rokottamattomia kansalaisia, tosin siitäkään ei ole tarkkoja lukuja saatavilla.