THL: ”Normaalitilaan ei päästä, vaikka rokotekattavuus olisi yli 80 prosenttia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Viimeksi keväällä Suomen hallitus näki valoa tunnelin päässä ja puhui loppusuorasta koronaviruspandemiassa. Yhteiskunnan luvattiin aukeavan rokotusten avulla. Totuus on se, että kukaan ei voi tietää tulevaisuutta uuden viruksen hoitamisessa tai sitä tehoavatko käytössä olevat toimenpiteet tarpeeksi tai mihin suuntaan epidemia kääntyy ja virus muuntautuu. Koronaviruksen lyhyt historia on todistanut, että moni olettamus voi kääntyä pitkässä juoksussa päälaelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että vaikka 80 prosentin rokotuskattavuus saavutetaan tällä viikolla, paluu normaaliin ei voi alkaa lupauksista huolimatta. Kaikki halukkaat sekä riskiryhmiin kuuluvat ovat varmastikin ottaneet koronavirusrokotuksen joko omasta vapaasta tahdostaan tai esimerkiksi loppuvuoden ajan pahimmilla epidemia-alueilla käytössä olevan koronapassin vuoksi. Rokotekattavuus saavuttaa tällä viikolla maagisen 80 prosentin rajan. Nyt THL kertoo Ilta-Sanomissa, että virasto haluaa koronapassit laajempaan käyttöön Suomessa koko talven ajaksi.

– 80 prosentin rokotuskattavuus on hallituksen asettama tahtotila. Tuolla prosentilla on kuitenkin ollut enemmän symbolinen kuin käytännön merkitys. Hallituksessa varmaankin ajateltiin, että kun 80 prosentin kattavuus saavutetaan, voitaisiin siirtyä normaalitilaan, mutta ikävä kyllä nyt ei ihan siltä näytä, Salminen arvioi, mutta lupaa normaalia elämää jo ensi keväälle.

Tehohoidossa on tällä hetkellä yhteensä 29 koronavirukseen sairastunutta suomalaista. THL ei ole tiedottanut, kuinka moni heistä on saanut rokotteen yhden, kahden tai kolmannen annoksen, mutta suurimman osan on kerrottu olevan rokottamattomia. Suomessa on parantunut koronavirustartunnasta 158.628 ihmistä, mikä on 99,27 prosenttia sairastuneista.

Koronavirukseen kuolleet ovat yleensä iäkkäitä ja monisairaita. Suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita, eikä heidän tarvitse hakeutua hoitoon. Jotkut kuitenkin sairastuvat vakavasti ja tarvitset sairaalahoitoa.

THL