Suomalainen röntgenkuva keuhkoista leviää verkossa: ”Haluatko nähdä koronan?”

Terveys · Tim Isokivi

Vakavalla koronalla voi olla keuhkoihin rajujakin vaikutuksia. Tämä käy ilmi radiologiaan erikoistuneen lääkäri Sonja Aukeen Instagramissa jakamista röntgenkuvista, jotka ovat levinneet viraalina verkossa.

Aukeen oman potilaan sijaan röntgenkuvat ovat peräisin Radiographics-lehden artikkelista. Siinä nähdään vasta 28-vuotiaan koronaan sairastuneen miehen keuhkokuva, johon on merkattu nuolilla taudille tyypilliset tulehdukselliset läikät. Toinen kuva on 56-vuotiaan miehen keuhkoista, joissa läiskät ovat laajat ja tiivistyneet ja joihin on kertynyt nestettä.

Vertailun vuoksi kuvasarjassa nähdään Duodecimin oppikirjasta peräisin oleva kuva normaaleista keuhkoista. Aukee toteaa, etteivät kaikki potilaat tietenkään sairastu vakavaan koronaan. Taudin vakava muoto voi kuitenkin pilata arjen ja hapenoton jopa kuukausiksi, minkä vuoksi hän suositteleekin suojautumaan koronarokotteen avulla.