Suomessa kehitetään muovin korvaajaa – raaka-aineena hiukset

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Hiuskuiduille kehitetään uudenlaisia käyttökohteita vedenpuhdistuksessa, öljyntorjunnassa ja viherrakentamisessa. Asialla on LAB-ammattikorkeakoulu, jossa on ryhdytty hyödyntämään kampaamoissa syntyvää hiusjätettä. Projektia kutsutaan nimellä Hiukka 2.0.

Ajatus hiusjätteen jalostamisesta orgaaniseksi materiaaliksi lähti liikkeelle helsinkiläisen hiusmuotoilija ja kuvataiteilija Miila Hyökin aloitteesta ja sittemmin Hiukka Hyvä -projektista, jossa tutkittiin hius- ja karvakuidun uusiokäytön mahdollisuuksia yhteistyössä Painovoima ry:n ja LABin Muotoiluinstituutin kanssa. Hius on orgaaninen materiaali, mutta maatuu hitaasti. Hiuskuitu on hyvin imukykyinen ja se sitoo itseensä erilaisia kemikaaleja ja öljyä.

Jatkojalostettuna hius- ja karvakuiduilla voisi korvata esimerkiksi öljyntorjunnassa käytettäviä, jätteeksi päätyviä muovipohjaisia materiaaleja. Hius- ja karvakuituja voidaan yhdistää myös hamppuun tai lampaanvillaan, jolloin materiaalia olisi mahdollista tuottaa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Lisääntyvä ymmärrys orgaanisten kuitujen käyttömahdollisuuksista luo pohjaa uudelle liiketoiminnalle. Tällä hetkellä jätteeksi päätyvän materiaalin hyödyntäminen uusiokäyttöön lisää kiertotalouden mukaista toimintaa, jolla on potentiaalia laajentua Lahdesta myös muualle Suomeen.