THL tutki sairaanhoitajien rokotetietoja: Teho puolittuu puolessa vuodessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Viime aikoina koronavirusrokotteen tehokkuus on heikentynyt erityisesti lieviä sairauksia vastaan ​​Delta-variantin ilmaantumisen ja suojan heikkenemisen vuoksi. THL toteutti terveydenhuoltoalan työntekijöiden rokotteista tutkimuksen, jonka mukaan kahden annoksen mRNA-rokotesarjan rokotteen tehokkuus koronavirusta vastaan ​​laski 82 prosentista 53 prosenttiin puolen vuoden aikana. Sen sijaan rokotussuoja vakavaa sairaalahoitoa vaativaan tautiin säilyi vielä puolen vuoden jälkeen.

Tutkimuksessa analysoitiin 427.905 terveydenhoidon ammattilaisen rokotetietoja Suomessa. Rokotteiden antamaa suojaa selvitettiin joulukuun 2020 ja lokakuun 2021 välillä. Rokottamattomilla todettiin jakson aikana yhteensä 3.874 ja rokotetuilla 1.757 koronavirustartuntaa. Rokottamattomista terveydenhoidon ammattilaisista joutui tutkimusjakson aikana sairaalaan 220 rokottamatonta ja 35 rokotettua hoitajaa tai lääkäriä.

– Havaitsimme rokotteilla korkean tehokkuuden SARS-CoV-2-infektiota vastaan varhain toisen annoksen jälkeen, mutta se väheni merkittävästi kolmen kuukauden kuluttua. Covid-19-rokotteet säilyttivät kuitenkin erinomaisen tehokkuuden sairaalahoitoa vastaan, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia.