Muista joulukasvien myrkyllisyys – nämä kukat ovat kissoille vaarallisia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Joulukukkien aikakausi on alkanut. Jouluherkkujen tiedetään olevan vaarallisia lemmikkieläimille, mutta myös useat jouluun kuuluvat kasvit voivat aiheuttaa erilaisia oireita kissoille ja koirille.

Kissoilla kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu toisinaan, esimerkiksi jos kissa pureskelee myrkyllisen kasvin lehtiä tai vartta. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen, eli kissataloudessa kasvit ja kukat tulee valita tarkkaan. Agria Eläinvakuutus listaa kissalle sopimattomia joulukasveja ja -kukkia sekä niiden aiheuttamia oireita.

Joulukasvit, jotka voivat aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita:– Jouluruusu– Hyasintti– Joulutähti– Misteli– Rautatammi– Amaryllis

Lisäksi liljakasvit ovat erityisen vaarallisia kissoille ja niistä pahimpia ovat lilium-sukuiset kasvit. Sekä itse kasvi että sen erittämä maitiaisneste ovat kissoille vaarallisia. Pienikin maistiainen voi aiheuttaa vatsavaivoja ja pahimmillaan hengenvaarallisia munuaisvaurioita.