Liikenneturva: Ikävän moni autoilija ei pysähdy STOP-merkin kohdalla

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenneturvan mukaan merkittävä osa autoilijoista tekee vaarallisen virheen liikenteessä. Tuoreen kyselyn perusteella suomalaiskuskeista jopa yli neljännes ei pysähdy stop-liikennemerkin kohdalla. Virheen takana ei vaikuta olevan ymmärtämättömyys merkin tarkoituksesta, vaan puhdas välinpitämättömyys.

– Stop-merkki on tunnistettava ja toimintakehotteeltaan selvä. Valitettavasti edelleen näyttää riittävän kuljettajia, jotka omasta mielestään voivat rikkoa liikennesääntöjä. On selvää, että syy stop-merkin noudattamatta jättämiseen löytyy ratin takaa, ei muualta, koulutusohjaaja Erkka Savolainen kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Stop-merkin kohdalla auton tulee pysähtyä ennen risteystä täysin, eikä siis pelkkä ajonopeuden hiljentäminen riitä. Savolaisen mukaan liikennemerkin pystyttämiselle on usein hyvä syy. Risteyksessä on saattanut esimerkiksi sattua paljon onnettomuuksia tai vaaratilanteita huonon näkymän, vilkkaan liikenteen tai jonkin muun syyn vuoksi.

Liikenneturva tarkkaili autoilijoiden käyttämytymistä stop-merkkien kohdalla viime kesänä. Yhteensä havaintoja tehtiin yli 4 000 eri puolilla Suomea. Maaliskuussa Kantar TNS:n toteuttamaan liikennesääntöjä koskevaan kyselytytkimukseen osallistui viime maaliskuussa noin tuhat ihmistä, joista neljä viidestä oli autoilijoita.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.