Historiankirjan sivu kääntyi – Kiina on nyt maailman rikkain maa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiina on ohittanut Yhdysvallat maailman rikkaimpana valtiona. Koko maailman varallisuus kolminkertaistui kuluneen kahden vuosikymmenen aikana ja kolmasosa siitä on pelkästään Kiinan ansiota. McKinsey & Co:n tutkimusosaston laatimassa raportissa kerrotaan, että maailmanlaajuinen varallisuus on kolminkertaistunut 137,8 biljoonasta eurosta 454 biljoonaan euroon vuosien 2000-2020 välisenä aikana.

Kiinan valtion varallisuus kasvoi tässä ajassa 6,2 biljoonasta eurosta 106 biljoonaan euroon, NDTV uutisoi. Yhdysvaltojen varallisuus on 79,5 biljoonaa euroa, tosin sekin on ollut kasvusuuntainen kuluneiden vuosikymmenten aikana.

Raportissa analysoitiin kymmenen maan kansalliset taseet, joiden osuus maailman tuloista oli yli 60 prosenttia. Kiinan ja Yhdysvaltojen lisäksi raportin maita olivat Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Japani, Ruotsi, Meksiko, Kanada ja Australia.