Iranilaista naisjalkapalloilijaa epäillään mieheksi – nyt vaaditaan perusteellista tutkimusta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Iranin naisten maajoukkueen jalkapalloilija Zohreh Koudaei on vakuuttanut olevansa nainen. Polemiikki on syntynyt Jordanian jalkapalloliiton väitteiden johdosta. Jordan on vaatinut Aasian jalkapalloliittoa (AFC) suorittamaan virallisen tutkinnan maalivahti Zohreh Koudaeista selvittääkseen tämän sukupuolen.

India Timesin mukaan vakavat syytökset alkoivat sen jälkeen, kun Iran voitti Jordanian rangaistuspotkukilpailussa vuoden 2022 naisten Aasian Cupin karsintaottelussa syyskuussa. Iran voitti lopulta rangaistuspotkukilpailun 4-2, ja Koudaei nousi sankariksi kahden loistavan torjunnan ansiosta.

Nyt 32-vuotias on vakuuttanut, ettei Jordanian sukupuoleen liittyvillä väitteillä ole perusteita. Hän aikoo haastaa Jordanin jalkapalloliiton oikeuteen. Jordanian jalkapalloliiton presidentti prinssi Ali Bin Al-Hussein on vaatinut sukupuolen varmistuspyyntöä syyskuussa. Al-Husseinin mukaan kyseessä on erittäin vakava väärinkäytös, mikäli syytökset osoittautuvat todeksi.

Al-Hussein totesi lausunnossaan, että vaikka sukupuolen vahvistaminen ei ole pakollista, on olemassa säännös, jonka mukaan maat voivat pyytää pelaajan sukupuolen tarkistamista. Iranilaisten mukaan Al-Hussein on ainoastaan huono häviäjä.