Asevelvollisuuskomitea esittää: ”Naiset mukaan kutsuntoihin”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Parlamentaarinen asevelvollisuuskomitea esittää tuoreessa raportissaan muutoksia kutsuntoihin. Komitea esitettää, että kutsunnat ulotettaisiin tulevaisuudessa myös naisiin. Asevelvollisuudesta ei kuitenkaan tehtäisi naisille pakollista.

Esityksen mukaan koko ikäluokalle tulisi järjestää jatkossa yhteinen kutsuntapäivä. Tavoitteena olisi naisten maanpuolustukseen osallistumisen vahvistaminen ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien määrän lisääminen. Komitean mukaan uudistuksella lisättäisiin myös sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Raportissa komitea esittää myös siviilipalveluksen kiinnittämistä tiiviimmin kokonaisturvallisuuteen ja julkisen hallinnon varautumistyöhön. Lisäksi reserviaikaa haluttaisiin vahvistaa osana asevelvollisuutta, nostaa reservin yläaikärajaa ja laajentaa palveluskelpoisuutta uudella palvelusluokalla.