THL: Koronaviruksesta lapsille yleensä lievä tai oireeton tauti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että epidemian aikana kertyneen tiedon valossa lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin todennäköisimmin lieväoireisena tai oireettomana. Toisin sanoen ihmisillä ei ole syytä huoleen, vaikka lasten osuus tartuntamäärissä on kasvanut viime viikkojen aikana.

Aikuiset voivat saada koronavirustartuntaan suojaa rokotteilla tai sairastetulla taudilla. Yhteiskunnan ollessa avoin koronavirus kiertää väestössä samalla tavoin kuin muutkin hengitystievirukset.

– Tärkein keino hillitä epidemiaa on aikuisten rokottaminen. Yli 12-vuotiaista lähes 20 prosenttia on rokottamatta, ja heidän roolinsa epidemian leviämisessä on selvästi suurempi kuin alle 12-vuotiaiden. Nimenomaisesti lapsiin kohdistuvat rajoitustoimet eivät merkittävästi rajoita aikuisten tartuntoja, kertoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Kaikista Suomessa varmistetuista koronavirustartunnoista koko epidemian ajalta noin 15 prosenttia on todettu alle 12-vuotiailla lapsilla. Tartunnoista neljä prosenttia on ollut 0-4-vuotiailla ja 11 prosenttia 5-11-vuotiailla. Alle 12-vuotiaiden vaikeita tautitapauksia on Suomessa todettu erittäin vähän, ja koronaan liittyviä kuolemia ei toistaiseksi lainkaan.

– Tilanne on samankaltainen muidenkin hengitystievirusten osalta. Alle yksivuotiaiden imeväisikäisten sairaalahoito on hyvin yleistä muihin lapsiin verrattuna, esimerkiksi alle kolmen kuukauden ikäiset lapset otetaan herkästi kuumeen vuoksi seurantaan henkeä uhkaavan bakteeri-infektion poissulkemiseksi ja toisaalta alle vuoden ikäisillä hengitysvaikeus on tavallinen oire virusinfektiossa, Sarvikivi jatkaa.

Nyt kun viruskierto on väestössä runsasta, altistumisiakin tapahtuu enemmän, eikä altistumisesta voi aina olla varma. Alle 12-vuotiaat koronapotilaat eivät ole Suomessa kasvattaneet sairaalahoidon tai terveyspalveluiden kuormitusta huolimatta siitä, ettei heitä ole rokotettu.

– Hengitystieoireisen lapsen voi halutessaan testata kotona myös esimerkiksi apteekeissa myytävällä pikatestillä. Jos tulos on positiivinen, se täytyy varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä, Sarvikivi neuvoo.