Tutkimus: D-vitamiini auttaa koronataudin ehkäisyssä ja hoidossa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisten kannattaa nauttia riittävästi D-vitamiinia kaamosaikana jo pelkästään siksi, että se parantaa vastustuskykyä. Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet, että D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä lapsilla että aikuisilla. Nyt koronavirustaudin riehuessa kannattaakin kiinnittää vitamiinien saantiin ja hivenaineiden nauttimiseen erityistä huomiota.

D-vitamiinia saa luonnollisesti auringosta ja kalasta, mutta pimeänä vuodenaikana se kannattaa nauttia lisäravinteena. Viime vuodesta asti on ollut tiedossa, että koronavirustaudin tartuntariskiin ja ennusteeseen vaikuttavat voimakkaasti altistuneen ikä ja perussairaudet. THL:n mukaan lihavuus ja kohonnut verenpaine ovat sairastavuutta ja kuolleisuutta lisääviä tekijöitä.

D-vitamiinin merkitystä koronaviruksen ehkäisyssä ja hoidossa on tutkittu kuumeisesti. On myös huomattu, että tautia esiintyy enemmän talvella, jolloin D-vitamiinitasot ovat matalimmat, kuten tällä hetkellä vuoden pimeimpänä ajankohtana. D-vitamiinin puute ei tutkimusten mukaan vaikuta sairastavuuteen, sen sijaan se vaikuttaa oleellisesti sairaalahoidon tarpeeseen ja kuolleisuuteen.

Lähteet: THL ja National Library of Medicine