Herkullinen tapa tukea suomalaista työtä: Syö kalaa!

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaisen Työn Liiton järjestämää Osta työtä Suomeen -teemapäivää vietetään perjantaina 3. joulukuuta. Yksi tapa on viettää päivää syömällä suomalaisten tuottajien ja kalastajien tarjoamaa ruokaa. Pro Kala ry kertoo, että alkutuotanto eli ammattikalastus tai kalankasvatus on vain ensimmäinen askel kalan arvoketjussa.

– Kalan matka vedestä ruokapöytään käy monen ammattilaisen kautta. Kalatalousalalla on yli 1500 yritystä, joista monet toimivat kaupunkien ja maakuntakeskusten ulkopuolella. Kala-ala on monilla syrjäisemmillä seuduilla merkittävä työllistäjä. Matka kauppaan tai ravintolaan käy yleensä kalanjalostajan ja tukun kautta. Suomessa monet kalanjalostajat toimivat myös tukkuliikkeinä, järjestöstä muistutetaan.

alostajalla kala valmistetaan siihen muotoon, jossa se kaupassa on tarjolla: esimerkiksi fileeksi, graaviksi, savukalaksi tai vaikkapa kalapuikoksi. Tukkuliikkeellä on tärkeä tehtävä paitsi kalan saatavuuden ja tarjonnan varmistamisessa kaikkina aikoina, myös kalan kuljettamisessa kauppaan tai ammattikeittiöön.

– Lopulta yhden kala-annoksen takana voi olla jopa satoja ammattilaisia. Suomalaisen työn ostaminen on siis helppoa ja herkullista!