Raju haittaohjelma leviää edelleen kännyköissä: ”Olet saanut uuden aaniviestin”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huijausviestien avulla leviävä FluBot-haittaohjelma piinaa jälleen Android-laitteiden käyttäjiä. Ohjelma kykenee  varastamaan uhrin pankkisovelluksen tai maksukortin kirjautumistiedot ja levittäytymään lähettämällä tekstiviestejä puhelimin muihin kontakteihin.

FluBotia on viime viikkoina pyritty levittämään suomalaisiin älylaitteisiin jälleen uudenlaisilla viesteillä. Niissä vastaanottajan saatetaan väittää saaneen ääniviestin tai jonkin muun viestin. Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan huijausviestit saattavat alkaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Olet saanut uuden aaniviestin…
  • Saapuva aaniviesti…
  • Olet saanut MMS-viestin. Lue taalta…
  • Sinulla on 1 uusi aaniviesti(t). Lisatietoja saat osoitteesta…
  • Sinulla on kaksi uutta aaniviestia…
  • Sinulle on vastaamaton puhelu. Soittaja on jattanyt sinulle viestin…
  • Tarkea viesti! Etsimme sinua. Lue se taalta…

Tuore huijaus ei ole kaikista ovelimmasta päästä, sillä ainakin esimerkkiviesteissä ä- kirjaimet on korvattu a-kirjaimilla. Moni saattaa kuitenkin huomiokyvyn pettäessä narahtaa ansaan esimerkiksi kiireen keskellä. Viesteissä olevia linkkejä ei kannata avata, sillä vaarana on pahimmillaan runsasta taoudellista harmia aiheuttavan haittaohjelman päätyminen älylaitteeseen.