Näin paljon suomalaiset käyttävät rahaa joululahjoihin – ekologisuus tärkeyslistan kärkipäässä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joulusta on tullut kulutusjuhla. Ennen se sijoittui talvipäivänseisauksen aikaan, jolloin juhlittiin vuoden vaihtumista uuteen. Juhlan tarkoituksena oli kunnioittaa aurinkoa ja valmistautua päivän pitenemiseen. Nykyään joulu keskittyy lähinnä kuluttamisen ympärille lahjojen ja ruoan kanssa.

Enemmistö suomalaisista suunnittelee käyttävänsä jouluun yhtä paljon rahaa kuin edeltävänä vuonna, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Suomalaiset 18–79-vuotiaat kertovat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 565 euroa aikuista kohden. Viime vuonna vastaava summa oli 531 euroa.

Huoli ilmastonmuutoksesta ei toistaiseksi vaikuta valtaosan joulunajan kulutukseen, mutta nuorista noin puolet kertoo ilmastotekijöillä olevan vaikutusta heidän jouluostoksiinsa. Suomalaisten suosikkijoululahjat ovat vuodesta toiseen olleet makeiset, vaatteet, kirjat, lelut ja lahjakortit. Nordean kyselystä ilmenee, että naiset ostavat lahjaksi useammin vaatteita ja miehet puolestaan elektroniikkaa. Naiset suosivat lahjoina myös palveluita tai aineettomia lahjoja miehiä useammin.