Varmin tapa pysyä terveenä: Näillä vinkeillä vahvistat immuniteettiasi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Paras tapa suojautua flunssakauteen on kiinnittää huomiota omiin elintapoihin. Esimerkiksi metabolinen oireyhtymä on yhteydessä lukuisiin eri sairauksiin elimistössä jylläävän tulehdustilan vuoksi. Siksi kannattaa lähteä liikkeelle terveellisestä ravinnosta, riittävästä unesta ja tarpeeksi usein harrastetusta liikunnasta.

Immuniteettia voi kasvattaa keinotekoisesti esimerkiksi ravintolisävalmsteiden avulla, mutta mikään purkitettu tuote ei korvaa omien elintapojen muuttamista terveellisemmäksi. Kehon oma puolustusjärjestelmä on valjastettu suojaamaan meitä erilaisista bakteereilta ja infektioilta. Elimistö korjaa soluja esimerkiksi nukkumisen aikana, joten unen määrä on äärimmäisen tärkeä tekijä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Jos kärsii uniongelmista, voi melatoniinin tuotantoa parantaa ravintolisällä.

– Elimistön puolustusjärjestelmä oppii muistamaan tunkeutujat; yleensä immuunijärjestelmään jää muistijälki vieraista tunkeutujista, jotta se osaa reagoida näihin tulevaisuudessa. Juuri näiden muistisolujen vuoksi ihminen ei yleensä sairasta tiettyä mikrobitautia toistamiseen, Puhti tiedottaa.

Juo riittävästi vettä, jotta kehon kautta kulkeneet myrkyt ja kuona-aineet poistuvat. Etenkin D ja C-vitamiinia tulee nauttia reiluja annoksia kalasta, hedelmistä ja marjoista. Samalla saa kehoon tärkeitä antioksidantteja. Syö marjoja aamupalaksi ja sitrushedelmiä välipalaksi. Suosi kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia. Nopeat hiilhydraatit kannattaa jättää ruokavaliosta pois, jos haluaa tehostaa elimistön taistelukuntoa.

Liikunnan merkitystä ei voi väheksyä. Raitis ulkoilma on verraton terveyden lisääjä. Vähennä reilusti ruutuaikaa ja keskity elämiseen. Ole läsnä omassa elämässä, äläkä anna muiden kylvää pelon tai stressin siemeniä hyvinvointiasi rasittamaan. Vältä stressiä ja nauti terveestä elämästä täysin rinnoin.

Lähteet: Amplia, Puhti ja Askel Terveyteen