Talvi on vasta alussa – nyt paukkuvat pakkasen lisäksi myös putket

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Joillekin omakotitaloasujille on tuttua, että aamulla keittiöön hiipiessä ei hanasta tulekaan vettä. Kyse on kovalla pakkasella jäätyvästä putkesta. Etenkin vesiputket ovat alttiita lämpötilan heilahtelujen aiheuttamille vahingoille. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää haavereiden syntymistä.

– Erityisesti vaarassa ovat kiinteistöt, joilla käydään harvemmin ja joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen. Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää tyhjilleen edes muutamaksi päiväksi talvisaikaan.

Kotivakuutuksesta maksettavien korvausten kannalta on tärkeää muistaa, että kiinteistön omistajan velvoitteisiin kuuluu huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta, jotta käyttövesiputket eivät jäädy.

Vinkit talven varalle putkien jäätymisen estämiseksi:

– Ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä, veden pääsulku kannattaa sulkea joko piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta.– Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 C asteen, jos rakennuksen vesiä ei ole katkaistu.– Lisää lämmityksen valvontaa pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö pakkasellakin.– Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle.– Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.– Huolehdi, että ulko-ovet pidetään kiinni.– Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.– Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikautena voida pitää ilmalämpöpumppua.