Kuulitko taas ambulanssin äänen? Ensihoidon tehtävämäärät kasvaneet hurjasti myös Pirkanmaalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat kummastelleet sosiaalisessa mediassa, että ovat nähneet tavallista enemmän ambulansseja hälytysajossa. Huomio on oikea, sillä ensihoidon tehtävämäärät ovat kasvaneet ainakin pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Pirkanmaalla kasvua on alkuvuoteen verrattuna peräti 19 prosenttia.

Hätäkeskus ja ensihoito auttavat väestöä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Hätätilanteissa tulee aina soittaa numeroon 112.

Pirkanmaalla kesän 2021 jälkeen kasvu on ollut poikkeuksellisen runsasta. Verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019 tehtävät ovat lisääntyneet yhdeksän prosenttia ja alkuvuoteen 2021 verrattuna jopa 19 prosenttia. Tämä tarkoittaa jopa 1.500 tehtävää kuukaudessa enemmän kuin alkuvuonna. Kaikista hälytyksistä 48 prosenttia on ollut sellaisia, että hälytys ei ole johtanut potilaan kuljetukseen.

Lisääntyvä tehtävämäärä tarkoittaa sitä, että ambulanssit ovat yhä useammin varattuina toiseen tehtävään, mikä saattaa heikentää hätätilapotilaan tavoittamista. Ensihoidon tehtävämäärien kasvu ei selity yksinään ensihoitoa vaativilla koronapotilailla, väestön ikääntymisellä eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa.