Joulupukki tulee reellä – kylmä ja valkea pakkasjoulu koko maahan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koko Suomeen saadaan valkea joulu todennäköisesti Etelä-Suomea myöden. Huomenna aatonaattona torstaina ajokeli on huono koko maassa lumisateen ja pöllyävän lumen takia. Ilmatieteen laitoksen 22. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan aatonaattona eli torstaina 23. joulukuuta sää lauhtuu lounaassa nollan tuntumaan, ja lähes koko maassa sataa 1‒5 senttimetriä lunta.

Menoliikenteen kannalta aatonaattona on yleisesti huonoin ajokeli. Jouluaattona tuuli alkaa vähitellen kääntyä pohjoisen puolelle, sää alkaa kylmetä ja muuttuu poutaisemmaksi. Pohjoisvirtaus tuo kuitenkin mereltä ajoittain sakeitakin lumikuuroja varsinkin Pohjanmaan seudulle, missä pöllyävä lumi voi heikentää ajokeliä myös jouluaattona.

– Jouluaatto on todennäköisesti valkoinen koko maassa, mutta etelä- ja länsirannikolla lunta on hyvin vähän. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä sää on kylmää koko maassa ja paikoin tulee lumikuuroja, ennustaa meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä maan itäosan pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lunta ja valkoisia jouluja on keskimäärin vain joka toinen joulu, samoin lounaissaariston alueella.